Egenvård Vårtor

VÅRTFRI
En ofärgad lösning med myrsyra som aktiv substans. Vårtorna fuktas lätt med en tops en gång i veckan. På det sättet torkar vårtorna ut och immunförsvaret aktiveras och därmed stöts vårtorna bort.



PLEUROCAPS - 120 kapslar
Ostronmusslingspulver som alstrar polysackarider och glykoproteiner som bidrar till att bibehålla organismens motståndskraft.
Pleurocaps är en naturlig produkt som angriper (HPV-viruset). Överraskande resultat och effektivt mot vårtor. Vårtor är en virusinfektion i huden och vårtorna kan komma tillbaka trots att man fräter, bränner eller fryser bort dem. Metoderna kan också ge upphov till ärr.


Vårtmedel Stark DnE
Receptfritt läkemedel (VUM) för behandling av envisa och återkommande vårtor på händer och fötter och av envisa och återkommande liktornar och förhårdnader.


Vårtmedel

Vårtor orsakas av virus och sitter oftast på händer och fötter. Vårtor är ofarliga och försvinner i regel av sig själva, även om det ibland kan dröja flera år. Det finns ingen behandling som säkert botar vårtor, men om du har vårtor på händer eller fötter kan du prova vårtmedel från apoteket.

Vårtviruset kan smitta vid direkt hudkontakt. Alla är inte lika mottagliga för viruset som ger vårtor, det beror på immunförsvaret i huden om vårtviruset får fäste eller ej. Det finns en större risk för att bli smittad om huden har småsprickor eller sår. Blod från vårtan smittar inte. Vårtor kan även smitta indirekt, till exempel via golv i simhallar eller omklädningsrum. Det tar en till sex månader från det att man smittats tills dess att man får en vårta.

Fotvårtor sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Då blir huden tjockare runt vårtan och medför att vårtorna ömmar när man går och står på dem.

Symtom på vårtor

Vårtor i handflator och fotsulor ligger ofta i hudens plan, men kan vara lätt upphöjda. Ofta syns röda eller mörka prickar i vårtan och detta är blodkärl. Framför allt på trampdynorna blir det ofta en tjock förhårdnad runt vårtan som medför att den kan ömma. Fotvårtor kan ibland bilda så kallade mosaikvårtor som är större än 1 cm och dessa är mycket svårbehandlade.

Vårtor på fingrarna och runt nagelbanden är ofta upphöjda, fjällande knottror, några millimeter stora med röda eller mörka prickar.

En annan förhårdnad som framför allt finns på fötterna är liktornar. Liktornar uppkommer på grund av svaga fotvalv och misstas ofta för vårtor, men saknar de röda eller mörka prickarna.

Förebygg vårtor

  • Undvik att gå barfota i offentliga utrymmen som sporthallar, simhallar och liknande.
  • Använd gärna badskor eller badtofflor i simhallar och omklädningsrum.
  • Använd gymnastikskor när du tränar.

Egenvård vid vårtor

Det finns få metoder som botar vårtor, då det krävs en aktivering av kroppens immunförsvar för att få bort vårtviruset. Eftersom vårtan sitter i överhuden har kroppen svårt att göra detta. Vårtmedel irriterar huden och hjälper till att aktivera immunförsvaret.

Om du har vårtor på händerna eller fötterna, och inte vill vänta på att vårtorna ska försvinna av sig själva, kan du prova vårtmedel. Det finns olika vårtmedel att köpa på apoteket. Följ bruksanvisningen noga.

För bäst effekt börjar man med att mjuka upp vårtan i vatten. Sedan hyvlas eller filas vårtan ned så mycket det går. Efter det sätter man på vårtmedel i form av plåster eller lösningar. De finns även medel för frysvårtborttagning på apoteket.

All behandling som kan ge ärr bör undvikas, framför allt i fotsulor och handflator då ärr i dessa områden ofta ger beslastningssmärtor.
Utrusta dig med tålamod – behandlingen tar oftast flera månader.

Har du ömma fotvårtor kan smärtan bäst lindras med kraftig nedhyvling och med hjälp av avlastande filtringar eller skavsårsplåster.

Fråga gärna på apoteket om de olika receptfria vårtmedel som finns och hur du bäst behandlar dig själv om du har vårtor.

Sök vård

Om du har många vårtor som ger mycket besvär kan du vända dig till fotvårdsspecialist för råd och hjälp.

Vänd dig till vårdcentralen:

  • om du är osäker på om det du har är en vårta
  • om vårtan blöder utan synbar anledning
  • om vårtan är sårig och inte vill läka
  • om huden runt vårtan är röd och varig
  • om vårtan sitter på andra kroppsdelar än händer och fötter, särskilt viktigt är det om förändringarna sitter runt könsorgan eller ändtarmsöppning – då kan det vara kondylom, könsvårtor
  • om vårtan inte har försvunnit efter den behandlingstid som rekommenderas på vårdmedlets förpackning
  • om du har diabetes och får fotvårtor.

Behandling av vårtor

Fotterapeuter och husläkare kan ibland frysa ner vårtorna som behandling. Detta gör ont och rekommenderas inte till mindre barn. Vårtorna kan även opereras bort av kirurg om du har mycket stora besvär.


Vårtbehandling

En vårta (verruca) är en vanligtvis liten, skrovlig, blomkålsliknande, godartad hudtumör som ofta växer på händer eller fötter. Vårtor är vanliga, och orsakas av en virusinfektion, nämligen humant papillomavirus (HPV-virus). De smittar lättast i fuktig miljö. Vårtor kan försvinna spontant, oftast efter några månader, men kan ibland dröja kvar i åratal och även återkomma. Det är känt att ett fåtal papillomavirusarter kan orsaka cancer.

Vårtmedel

Behandling

Det finns vårtmedel mot vårtor (Verruca). Vårtor försvinner i regel av sig själva efter en tid, men det kan gå många år. Har man många eller de sitter så de är besvärande kan man bli kvitt vårtorna snabbare. Det finns flera olika behandlingar att tillgå. Vårtor kan egenbehandlas med olika preparat innehållande medel som luckrar upp, eller torkar ut vårtvävnaden. Behandlingar som behöver göras dagligen eller en gång i veckan räcker, med eller utan plåster. Det finns också frysbehandling för hemmabruk. Vårtor på trampdynan kan vara väldigt smärtsamma, och mot detta finns tryckavlastande ringar. Det kan finnas en risk för inflammation i samband med flera av de ovan nämnda behandlingsmetoderna. Närliggande vävnad kan skadas, särskilt nervbanor är ett bekymmer. Metoderna kan också ge upphov till ärr eller att vårtorna kommer tillbaka (dvs de har aldrig varit borta).

I sista hand kan vårtor avlägsnas via vården kryokirurgiskt genom frysning med flytande kväve, genom bränning, varvid området kring vårtan lokalbedövas eller genom kirurgisk operation. Idag hänvisar vården mest till fotvårdare. Vårdcentraler har ofta inte resurser till vårtborttagning.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0