Mollusker

Sjukdomsinformation om mollusker

Mollusker är en utslagssjukdom som ses över hela världen och som tidigare företrädesvis drabbade barn, men som nu också ses som en inte helt ovanlig sexuellt överförd infektion.

Orsakande mikroorganism, smittvägar och smittspridning

Sjukdomen orsakas av ett virus, Molluscum contagiosum, och är ett så kallat koppvirus som endast finns hos människan. Mollusker sprids via direktkontakt, men sjukdomen är inte särskilt smittsam. Kontakten måste vara ganska nära och fysisk, och det är ofta "bästa lekkamraten" som har smittat eller som smittas.

Sannolikt smittas man bara en gång i livet och blir senare immun. Upprepade återfall kan dock förekomma under något/några år. Man tycks kunna smitta sig själv och smittsamheten verkar bestå så länge man har utslag.

Inkubationstiden har vid experiment varit två till sex veckor men tycks i klinisk praxis kunna variera mer.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Utslagen består av två till fem millimeter stora, vårtliknande små hudfärgade knottror med en liten central "navel". De uppträder hos barn främst runt ansikte och nacke, på bålen och på armarna. Hos vuxna ses utslagen oftare runt könsorganen, på nedre delen av bålen och övre delarna av låren.

Utslagen, som inte brukar vara kliande eller medföra andra symtom, kvarstår i regel två till tre månader, men eftersom nya utslag brukar uppstå kan hela sjukdomsperioden vara från ett halvt till två år.

Behandlingen, om sådan behövs, består oftast av att en läkare skrapar bort utslagen. Mediciner som botar finns inte. Diagnosen ställs på det typiska utseendet, någon provtagning är sällan aktuell.

Allmänt förebyggande åtgärder

Det är svårt att skydda sig mot infektion. Något vaccin mot sjukdomen finns ej.

Åtgärder vid inträffade fall och/eller utbrott

Sjukdomen är inte anmälningspliktig, och några särskilda åtgärder krävs inte vid inträffade fall. Allmän information till till exempel föräldrar på daghem kan vara motiverad.

RSS 2.0